Hoppa till sidans innehåll

Hägna


En av Raija IK:s första projekt var anläggandet av en fotbollsplan. De flesta av byns grabbar har växt upp med fotbollen, en aktivitet som är lätt att bedriva i också mindre grupper, och som inte heller kräver omfattande förberedelser. Intresset för fotbollen odlades redan under skolårens raster. Och hur ska man kunna glömma "Guldåren" under Bengt Södermans ledning, då byns pojklag vann Isak Söderlunds kommunserie för sjumannalag!! 

SCA upplät ett område om ca. 6000 m2 till Raija IK för idrottsänmdamål. Fotbollsarenan gick under arbetsnamnet Tuv-vallen av förklariga skäl. Senare döptes den om till Hägna, då området tidigare använts som betesäng för korna på Lillånäset. Invigningsmatchen den 16 juli 1980 var tänkt skulle ske mot självaste IF Uven Ormsjö med Sven Lindman i spetsen, men av olika skäl fick laget ersättas med Borgafjälls IF, en elva med inte mindre än sju man ur brödraskaran Isaksson. Åren därefter blev höjdpunkten när hemvändare spelade vänskapsmatcher mot bl.a. Borgafjäll, bataljer som alltid avslutades med en förbrödrande bastu i skolhuset.

Östen Johansson, hängiven fotbollsälskare och granne med Hägna, anlitades vid några matchtillfällen som domare. När publiken tyckte att Östens avblåsningar för ruff  uteblev, och skrålade från kanten försökte  påverka honom med orden:  "Men blås då, domar´n!", fällde han den kommentar som blivit något av ett bevingat ord: "Här blåses inte för annat än dödsfall!"

Uppdaterad: 27 FEB 2018 16:18 Skribent: Egon Forsberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Raija IK - Korpen
Anders Mårtensson, Rajastrand 17
83391 Norråker

Kontakt:
Tel: 0703326169
E-post: This is a mailto link

Se all info