Skjutbanan

Sedan lång tid tillbaka har det funnits en Skytteförening i Rajastrand. Skytteverksamheten bedrevs på olika tillfälliga skjutplatser i byns utkanter. Redan 1982 väckte Staffan Skoglund frågan om en skyttesektion  inom Raija IK, för att ta över verksamheten efter den avsomnande skytteföreningen. Under 90-talet började planerna få fastare former, och 1994 blev den tilltänkta platsen för skjutbanan godkänd för sitt ändamål av polismyndigheten.

Utgrävningar och schaktarbeten, uppbyggnad av målbod, målräls och skjutplatser, inköp och montering av Dalby Viltmålsbana samt Lappinkåtan - ett omfattande arbete vidtog, och sommaren 1997 var anläggningen klar att tas i bruk. Den 24 juli inbjöds byarna i grannskapet till visning av den moderna anläggningen. Många intresserade besökte under eftermiddagen skjutbanan i Flakadalen och kunde, sedan invigningsskottet avlossats av SCA:s jaktansvariga Barbro Eriksson, även skjuta sin provserie, liksom resonera vapen och ammunintion med Jan från Backlunds Vapenhandel  i Strömsund.

-- skjutbanan_1.bmp

Anläggningen är besiktigad och godkänd och används bl.a. vid höstens inskjutningar inför älgjakten. Förhoppningen är att banan efter komplettering och utbyggnad också ska kunna användas för avläggande av prov för jägarexamen. En korthållsbana för kaliber .22 har senare kompletterat övningsutbudet.

-- skjutbanan_2.bmp

1997 uppfördes Lappinkåtan, där man kunde ta en kopp väldoftande kopp kaffe eller grilla sig en korv efter, eller före, skjutningen. Då den är placerad intill skoterleden mellan Rajastrand och Harrsjöhöjden händer det även att förbipasserande vintertid kan stanna till och ta sitt fika i kåtan.

Uppdaterad: 27 FEB 2018 16:17 Skribent: Egon Forsberg

Postadress: